keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Sähkösuunnitelma

Tänään hieman vielä flunssaisena sai vihdoin sähkösuunnitelman käytyä läpi ja postitettua RG Designtalotekniikalle. Vakio suunnitelma vakio valaisimineen kuuluu talopakettiin. Suunnitelmaa saa mielestäni hurjan hintaisista lisämaksuista muutella mieleisekseen. Laskeskelin tuossa, että meidän muutokset tulevat maksamaan reilusti yli 2000 e ja silti esimerkiksi hälytysjärjertelmää varten johdotusvaraukset ja satelliittiantennikaapelit jäävät meille itselle asennettaviksi lisäksi karsin muutamia pistorasioita pois, joita olin aluksi ajatellut lisätä. Katsotaan nyt saadaanko edes ollenkaan muutoksia sähköihin, sillä suunnitelma tuli palautettua melkein 3 viikkoa myöhässä.

Katto valmiina

Hommat ovat talolla edenneet nopeasti. Tänään teimme sateen takia vain pikavisiitin raksalle ja iloksemme huomasimme, että vesikatto oli jo valmiina. Aamulla kun mies kävi koirien kanssa pyörähtämässä raksalla kattoa ei ollut edes aloitettu vielä. Nopeaa toimintaa!

Kuvia sunnuntailta kun käytiin ensimmäistä kertaa talon "sisällä" ihmettelemässä. Sunnuntaina ei sentään työmiehiä raksalla näkynyt, mutta lauantaina oli kuulemma ollut joku etukuistia tekemässä.
 
Pieneltä näyttää. Miten tässä alakerrassa voi olla 119 m2/136m2. Tila varmaan hahmottuu vasta siinä vaiheessa kun väliseiniä aletaan laittaa pystyyn.

Kattoristikot paikoillaan.
Maanantaina oli aluskate melkein valmiina. Miehelläkin alkoi onneksi parin viikon loma. Loman kunniaksi mies ja poika aloittivat vihdoin polttopuiden pilkkomisen. Minä ja pikku neiti olimme kovassa flunssassa. Maanantaina piti ihan käyttää kovasti kuumeista 3.5 kk ikäistä tyttöä päivystyksessä. "Kaikki" kokeet otettiin, mutta syynä kuumeeseen oli joku virus, jonka neiti oli saanut meiltä muilta köhäisiltä perheenjäseniltä. Eilinen olin itsekin flunssan omana sängyn pohjalla. Tänään olo oli sekä minulla, että pikku neidillä jo onneksi parempi.

Kuvia maanantailta

Aluskate lähes valmiina.


Makkaranpaistoa puuhommien lomassa. Pojan mielestä tosi kivaa puuhaa tämä.
 Tänään näytti tältä



perjantai 14. lokakuuta 2011

Meillä on ulkoseinät

Eilen elementtiasennusporukka kävi asentamassa alajuoksut, jotta tänään oli kaikki valmiina elementtejä varten. Porukka soitteli vielä illalla meille ja ilmoitti, että pari maakiilaa ei ollut tarpeeksi tiukasti täyttömaassa kiinni. Niinpä mieheni joutui vielä illalla sateeseen lapioimaan maakiilalankkuja syvemmälle sepelitäyttöön. Maakiilojen asentaminen kuului kaivuriukollemme ja olipa sitten näköjään ollut huolimaton parin kiilan kanssa. Sokkelitäytön osalta on vielä epäselvää kuinka täyttö pitäisi tehdä kantavien väliseinien ja takan kohdalta. Me olimme täyttäneet näiltä kohdin vähemmän, mutta ilmeisesti olisikin pitänyt tehdä täyttö tasaiseksi ja sitten eristepaksuuksilla kikkaillen saadaan aikaan paksumpi valu noille vaadittaville kohdille. Tämä asia on nyt vastaavallamme selvityksessä. Ja jos vielä täytyy sokkelia täyttää, niin se ennätetään tehdä, vaikka elementit ovat jo paikallaan.
Elementit saavat nyt tulla.
Olimme koko perhe tänään ennen seitsemää aamulla tontilla vastaanottamassa elementtitoimitusta. Kuljetus oli kuitenkin myöhässä ja noin klo: 8.30 saapui rekka lasteineen. Toisaalta oli suuri onni, että kuljetus oli myöhässä, sillä naapurimme ei ollut lupauksestaa huolimatta siirtänyt kuorma-autoaan pihastaan sivuun, jotta rekka pääsisi ajamaan naapuripihan läpi parempaa tietä meille ja jatkamaan sitten meiltä matkaansa suoraan eteenpäin kääntämättä nuppia tontillamme. Meille jäi siis aikaa selvitellä tilannetta ja hommata paikalle henkilö siirtämään tuo kuormuri. Huh huh, onneksi saatiin auto pois tieltä. Olisi saattanut tulla aika kallis kuorma meille, jos jotain erikoisjärjestelyjä olisi jouduttu elementtiemme eteen tekemään.

Täältä tulee Designtalo






torstai 13. lokakuuta 2011

Kalustevalinnat valmiina

Tänään sain vihdoin kiintokalustevalinnat päätökseen ja sovittua muutoshinnan Topi-keittiöiden kanssa. Viikonloppuna käytiin miehen ja lapsien kanssa liikkeessä katsomassa materiaalimalleja ja siltä pohjalta tehtiin valinnat. Olen aina inhonnut ns. vaalean ja tumman liittoa, jossa ovet ovat valkoiset ja tasot tummat. Nyt kuitenkin valitsin juuri tällaisen yhdistelmän. Kaupasta lähtiessämme meillä oli valittuna keittiöön Rauhala-ovi valkoisena ja wenge-laminaatti työtasoksi. Ajomatkalla kotiin näytin miehelle kuitenkin vielä Topin keittiökirjasta Toivola-ovella toteutettua keittiötä. Käytännöllisyyssyistä olin sivuuttanut Toivola-ovet aiemmin. Kaikki tuttavat, joilla vastaavia urallisia ovia on keittiössään, ovat nimittäin valittaneet kuinka kamalia siivottavia nuo ovet ovat. Tällä kertaa ulkonäkö voitti käytännöllisyyden ja teimme päätöksen, että otamme Toivolaa keittiöön:) Lisäksi alkuperäisiin keittiösuunnitelmiin on lisätty yhdistetty kaasu-induktioliesitaso. Kaasupullo vie nyt yhden alakaapin keittiöstämme. Keittiöstämme tulee tosi simppeli ilman mitään erikoisia kaappikikkailuja.


Toivola-ovimalli
Keittiön taso, sävynä wenge


Keittiöön valittu vedin


Perustuksen jälkeiset maatyöt

6.10 vastaanotettiin kattoristikot. Hieman oli ongelmia nuorella rekkakuskilla mahtua ajamaan mutkaista ja kapeaa kujaamme tontille, mutta ristikot saatiin kuin saatiinkin onnellisesti tontille odottamaan elementtitoimitusta. Tulipahan samalla raivattua tietä elementtirekalle.





Viime viikonloppuna kaivuriukko jatkoi maatöitä. Huh huh heijaa, kylläpä eräskin kasetillinen maa-aineita ajettiin tontillemme täyttämään sokkelia sekä sisä- että ulkopuolelta lisäksi "tavaraa" ajettiin vielä työmaa-aikaiseen liittymään. Samalla asennettiin salaoja- ja sadevesiputkia ja tehtiin sokkelin ulkopuolinen routasuojaus. Vielä eilen kaivuriukko kävi pikkukaivurilla tasaamassa täytemaata jätevesikenttään, jonne ei isolla koneella voi mennä tallaamaan. Eilen tärytettiin myös sisäpuolinen täyttö ja asennettiin maakiilat. Vielä jäi maatöitä urakasta tekemättä. Tontilta kaivettuja isoja kiviä pitäisi upottaa tai maisemoida jätevesikentän viereen. Lisäksi rakennusalueen reuinoilla on epämääräisiä maakasoja vielä jäljellä. Kaivuriukko lupasi tulla jatkamaan hommia 29-30.10.
 


tiistai 11. lokakuuta 2011

Takkasuunnitelmat

Koska meille on tulossa Piippolamalliston talo, niin talotoimitukseen ei automaattisesti sisälly takkaa. DT:n kautta olisi saanut ostettua Uuniseppien takan. Olisimme kuitenkin joutuneet maksamaan ensin "Original"- takan hinnan ja sitten siihen päälle muutoshinnan muuttaessamme vakio takan isompaan ja lämpöarvoltaan parempaan Uuniseppien takkaan.

Designtalon vakiotakka on tämän tyylinen, mutta vielä matalampi.
Niinpä päädyimme ottamaan takan muualta. Aluksi päädyimme Tiilerin Funkkis Tyyne -takkaleivinuuniin, joka päällystettäisiin kokonaan valkoisilla laatoilla. Piipuksi on ainakin vielä toistaiseksi tulossa muurattu tiilipiippu, joka päällystetään valkoisella antiikkilaastilla.

Tyyne etuosa
Tiilerin Funkkis Tyyne edestä. Meille ei olisi tuota lokerikkoa mahtunut ja tulisija olisi ollut kokonaan laatoitettu isoilla valkoisilla laatoilla. Meidän piippu päällystetään antiikkilaastilla.
Kun ensimmäiset oikovedokset pohjapiirroksesta valmistuivat huomasimme, että Tyyne oli liian leveä olohuoneen ja keittiön väliseen aukkoon ja takan molemmin puolin ajatellut kulkuaukot jäivät liian kapeiksi.

Niinpä päätimme vaihtaa takkamalliksi Tiilerin Funkkis Terhi -takkaleivinuunin. Samalla muutin suunnitelmiamme ja päädyin siihen, että laattoja ei laitettaisikaan koko takkaa päällystään vaan laatoitettaisiin vain osittain takka- ja leivinuuniluukun sivulta. Loput osat takasta päällystettäisiin valkoisella antiikkilaastilla.
Meille tulee tämä, Tiilerin Funkkis Terhi. Meillä piippu asettuu vähän eri kohtaan ja leivinuuni on tuon kuvassa olevan piipun paikalla.
Selailin yhtenä päivänä Suomela-lehteä ja sattumalta näin siellä Tiilerin Mikaen-lämpiöuunin, jossa oli käytetty tehosteena mustanruskeita ruukintiiliä. Nyt olemme päätyneet siihen, että laitamme meidän Terhiimme valkoisten laattojen sijasta tehosteeksi juuri noita sisustustiiliä.
Tiilerin Mikael. Samaa tehostetiiltä haluamme meidän Terhi-takkaleivinuuniimme.

tiistai 4. lokakuuta 2011

Keittiön ja khh:n tyyli hakusessa

Vuosia sisustuslehtiä ja -blogeja lukeneena ja kaikkia mahdollisia sisutusohjelmia seuranneena luulisi, että olisin nyt aivan täpinöissäni ja varmalla maulla toteuttamassa keittiötäni. Toisin kuiten on. Olen ihan stressaantunut ja soudan ja huopaan valinnan vaikeuden edessä. Keittiön ja kodarin kaappikokoonpano on kutakuinkin (huom kutakuinkin:)) selvä, mutta ovimallien, tasojen värien ja vetimien valinta tuntuu vaikealta. Helpompaa valinta varmaankin olisi, jos budjetista ei tarvitsisi välittää. Aika paljon joutuu lisää rahaa laittamaan kiinteisiin kalusteisiin, kun ei nuo talopakettiin kuuluvat jutut miellytä.

Ensimmäisissä hahmotelmissani keittiö oli kevyesti maalaisromanttinen Topin Rauhala- tai Aurora-ovimallilla ja kuppivetimillä vanhan talomme keittiön tyylin mukaisesti. Tykkäsin entisen keittiömme lämpimästä tunnelmasta ja siitä, että tasoa oli riittävästi. Tässä tulevassa keittiössäni vapaata tasopintaa täytyy myös olla reilusti. Tällä kertaa tasoiksi otetaan kuitenkin helppohoitoista laminaattia eikä puuta. Massiivipuutasot olivat kyllä kivat ja antoivat keittiölle "lämpöä", mutta niiden kauniina pitäminen vaati säännöllistä huoltoa mikä ei nyt innosta. Kivitasot taas ovat "kylmät". Se on varmaa, että ovien väri keittiössä on valkoinen ja ikkunoiden eteen tulee iso posliiniallas. Tässä hieman kuvia tyylistä, jota keittiöön haluan.

Meille ei tule saareketta.
Kuvissa Topi-keittiöiden Rauhala ja Aurora ovimalli. Kuvat Topi-keittiöiden sivulta.
Kuva Puustellin sivulta.
 Poikkesin kuitenkin alkuperäisistä suunnitelmistani ja pyysin Topi-keittiöiltä tarjouksen ajattomilla, moderneilla, tyylikkäillä, täysin sileillä, mattavalkoisilla Kosketus-ovilla ja ohuilla pitkillä reelinkinvetimillä. Tähän modernimpaa tyyliin minut sain syttymään toisaalta budjetti (Kosketus-ovet ovat Rauhalaa edullisemmat), mutta toisaalta myös pelko kyllästymisestä. Aloin ajatella, että olisiko tuollainen moderni ja eleetön keittiö ajattomampi kuin "maalais-"keittiö. Kyllästyisinkö maalaistyyliin jossain vaiheessa?

Kosketus-ovet, jotka nyt ovat keittiön, khh:n ja wc:n kalustetarjouksessa. Vetimet meillä kyllä erilaiset kuin tässä kuvassa. Kuva Topi-keittiöt.
 Viime tiistaina kuitenkin selailin koneelle aikojen saatossa tallentamiani keittiöfiiliskuvia ja minulle tuli varma tunne siitä, että en voi toteuttaa tuota modernia keittiötä vaan tyylini on auttamattomasti MAALAISHENKINEN. Mieskin oli samaa mieltä, että moderni ja tyylikäs keittiö ei ole meidän juttu! Kosketus-ovet ovat kyllä edelleen kivat khh:ssa. Katsotaan nyt vaihtuuko ovet vielä takaisin Kosketukseen kun saan Topilta muutoshinnan. Keittiön kalusteiden hintaryhmä nimittäin nousee kahdella pykälällä eteenpäin ja khh:n jopa kolmella:(


sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Sokkeli valmis!

Tortaina valettiin perustus. Perjantaina jo purkivat muotit pois ja valu oli valmis. Tosi nopeaa toimintaa. Perustukset valmistuivat 3 päivässä. Nyt sitten sisä- ja ulkopuoliset täytöt, ulkopuolinen routaeristys, salaoja- ja sadevesiputket kuntoon ja odottelemaan elementtitoimitusta. Torstaina haettiin 14 pkt routaeristettä. Katsotaan riittääkö se. Niihinkin olin budjetoinut pikkasen liian vähän...





Torstaina saapui myös ensimmäinen tavaraerä tontille. Ilmeisesti alajuoksut... Nyt kai voisi vihdoin alkaa kutsumaan tonttia raksaksi:)